UNİFM 91.3 Akdeniz Üniversitesi Radyosu

Akdeniz Üniversitesi Radyosu İletişim Fakültesi bünyesinde ilk yayınlarını 2 Ekim 2000 yılında FM Bandı 95.00 MHZ üzerinden yapmaya başlamıştır. Yayınlar İtalyan yapımı RVR Elettronica VJ 1000 marka 1KW güçte FM verici ile o yıllarda Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı olan Kepez Aşır Aksu Devlet Hastanesi bahçesinde bulunan 50 m. yükseklikte kule anten sisteminden yapılmaktaydı. Radyo yayın stüdyoları ise Rektörlüğe bağlı Atatürk Konferans Salonunun 2. Katında bulunmaktaydı. Radyo yayın hazırlıklarına kurucu dekan Prof. Dr. Hikmet Seçim’in girişimiyle 1999 yılında başlanmış, TRT Ankara Radyosu’ndan Mehmet Karavit danışmanlığında Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Haberleşme Teknolojisi Programı ve Akdeniz Üniversitesi İnşaat Dairesi Başkanlığı eşgüdümünde teçhizat alımı, verici anten kurulumu ve stüdyo inşaat işleri 2000 yılında tamamlanmıştır. Teçhizatın alımında Antalya Üniversite Geliştirme ve Destekleme Vakfı desteği sağlanmıştır. Stüdyolar 1 program ve 1 süreklilik stüdyosundan oluşacak şekilde TRT petek stüdyo prototipi esas alınarak tasarlanmıştır. Stüdyolarda temel radyo yayın cihazları olarak digital ses kurgusu olanaklarına sahip 4 bilgisayar, 2 DAT, 3 MD player, 2 audio tape deck, 16 kanallı digital mixer, tuner, CD-DVD player ve phone patch bulunmaktaydı. Stüdyo-Kepez arası bağlantı ise 1.4-2.6 GHz arası çalışan radyo-link cihazı ile sağlanmaktaydı.

Ancak, yapılan yayınların RTÜK yasasına göre izinsiz olduğu yönündeki şikayetler üzerine savcılık soruşturması başlatılınca yayınlar 2001 yılında durdurulmak zorunda kalınmıştır. Daha sonra, 2002 yılında 4756 sayılı kanunla, 3984 sayılı kanunun 24. maddesi değiştirilerek iletişim fakültelerine yayın yapma hakkı verilince yayınların yeniden yapılması çalışmalarına başlanmıştır. Bu arada stüdyolar Merkezi Derslikler üst katına taşınmış, Kepez vericisi de bakımdan geçirilmiş ve frekans olarak 91.3 MHZ seçilmiştir. 2003 yılı sonunda yeniden başlayan yayınlar kısa ömürlü olmuş ve maddi olanaksızlıklar nedeniyle yayınlara 2004 yılı sonunda tekrar ara verilmiştir. Prof. Dr. Ümit Atabek’in dekanlığı sırasında verici, eski kulenin işlevsiz kalması nedeniyle 2007 yılında Kepez bölgesindeki Doğan Yayın Grubuna ait Star radyo-TV verici kulesine taşınmıştır. Yapılan bir protokolle verici işletimi daha profesyonelce yapılmaya başlanmıştır ve anten kulesinin daha da yüksek olması sayesinde yayın alanı daha genişlemiştir. Stüdyolar ise Fakültenin yeni binasına taşınmış ve yeni bir radyo-link cihazı satın alınarak stüdyo verici iletimi iyileştirilmiştir. 2006 yılında Suat Erdöl’ün kadroya kazandırılmasıyla birlikte, 2007 yılında 91.3 MHz üzerinden yapılan yeniden başlatılan yayınlara aynı yıl RDS özelliği eklenmiş ve stüdyo olanakları geliştirilmiştir. Bu yeni dönemde Üniversite FM, Atatürk’ün 1935'de başlattığı müzik devrimi ilke ve anlayışı doğrultusunda, popüler müzik yerine çok sesli çağdaş müzik formlarına ağırlık verilen bir yayıncılık anlayışını benimsenmiştir.

Günümüzde uygulama birimlerinin göz bebeği konumunda olan UNIFM Antalya şehri ile bağlarını güçlendirmiş, şehirdeki sanat ve kültür etkinliklerinin tanıtılması ve duyurulması konularında etkin rol oynamıştır.

Radyo Tiyatrosu çalışmalarıyla Antalya semalarında nostalji rüzgarları estirmiştir. İlk etabını Antalya Devlet Tiyatrosu oyuncuları ile seslendirmiş ikinci etapta radyo atölyesi bünyesindeki öğrencileri ile ortaya çıkarmıştır. Internet yayınımız kendi sitemiz ve içinde bulunduğumuz platformlarda devam etmektedir. Son zamanlarda ise Podcast içerikleri üzerine çalışmalar sürdürülmektedir. Digital yayın için teknik alt yapısı güçlendirilmeye çalışılarak, yakın gelecekte kamuoyuna aktarılacak içerikler ile ses getirecek çalışmalara imza atılması hedeflenmektedir.

ÜNİ FM Koordinatörü

Öğr. Gör. Suat ERDÖL

Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü

 

Eklenme tarihi :1.02.2023 20:37:28
Son güncelleme : 13.03.2024 22:01:19